3 Kasım 2012 Cumartesi

ÖSYM’nin Yaptığı Sınavlara Girişteki Yasaklara İlişkin…


            Bu yazıyı yazmaktaki amacım; gerçekten merak ediyor olmamdır. Eğer yaşadıklarınızı ve fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim.
            Sınava giderken takı, bozuk para, cüzdan, çanta vs. yanımıza almadan gidiyoruz. Bunu son 2 yıldır kanıksadık. Peki, ya yiyecek? Su dışında bir şey götüremiyoruz ve sınav boyunca ÖSYM’nin verdiği 3 şekerle yetinmek zorundayız. Sağlığı yerinde olanlar problem yaşamıyor olabilirler; ancak merak ediyorum bu sınavlara girenler arasında hiç mi tansiyon, şeker ya da benim bilemediğim 3-4 saat aç kalınca nüksedecek rahatsızlığı olan insanlar yok? İlaçlarını, reçetelerini gösterdikleri takdirde içeri sokabilme imkânları var, biliyorum. Öğrenmek istediğim yaşanılan sıkıntılar.
            Sağlıklı bir insanın bile sınavın son 1 saatinde, açlıktan midesinden sesler geldiği zamanlar oluyor. 2-3 lokma bir şey atıştırılsa sınava daha verimli devam edileceğini düşünüyoruz. Peki, ya rahatsızlığı olanlar? Onlara ne oluyor? Her sınavda, vücutlarının son dayanma noktasına kadar mı sınavda kalabiliyorlar? Her sınavda, 5-10 dakika daha dayanabilmek için vücut dirençlerini arttırmaya mı çalışıyorlar?
            Üstelik, bir şey olsa ne bir telefon ne de haber verilecek insanların telefon numarası var. Böyle bir çağda telefon götüremediğimiz gibi, potansiyel suçlular gibi lazım olabilecek her şeyi de evde bırakıyoruz. Madem telefonları bıraktık, eskiden olduğu gibi çantaya, anahtara, yiyeceğe karışılmasın.
            Eğer böyle bir probleminiz varsa nelerle karşılaştığınızı merak ediyorum. Dile getirilsin ve bir çözüm bulunsun istiyorum. 

12 yorum:

  1. kesinlikle haklısın

    YanıtlaSil
  2. katılıyorum. bir de artık kamera sistemiyle izleniyoruz!

    YanıtlaSil
  3. Evet, son sınavda uygulanmaya başlandı. Kamera varsa o zaman gereken eşyalarımızı yanımızda getirelim. Bizler, profesyonel suçlular değiliz. Birkaç kişinin yaptığı eylemi, önceden önüne geçilmemiş güvenlik açıklarının cezasını çekmemeliyiz.

    YanıtlaSil
  4. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  5. Ben de birkaç konuya değinmek isterim. İstanbul'da yaşıyorum. Doktoraya başvurmak için 7 Ekim'de ÜDS'ye girdim. En son 2005'te ALES'e girmiştim. Dolayısı ile böyle saçma kurallar olduğunu bilmiyordum.

    Çantamla beraber sınav yerine vardım. Ama kurallar değişmiş. Hiçbir şeyimi yanıma alamadım. Çantam, 2 tane cep telefonum, kredi kartlarım, param, yedeği olmayan ANAHTARLARIM, küçücük küpelerim, incecik kolyem... Kısacası herşeyimi yalvar yakar kağıdaki polis memurlarına emanet ettim. İlk 135 dakika dolar dolmaz da uçarcasına çıktım sınavdan. Birisi benden önce çıkıp çantamı alıp götürse hayatım kayardı çünkü, evime bile giremezdim.

    Bir kere İstanbul'da yaşıyorsanız yanınızda cep telefonu, anahtar, akbil ve para olmadan dışarı çıkamazsınız. Eşşek kadar insan olduk, 3 saat boyunca annemizi dışarıda bekletecek de değiliz. Bre ÖSYM, benim küpem ile kopya çekebileceğimi düşünüyorsun ama sen kendin cevap kağıdını şifreleyip adamına veriyorsun öyle mi?

    Sınav kitine konan şeyler de başka bir komedi. Kırtasiye yanında birkaç şeker, bir mendil. Demek ki İlkbahar'da düzenlenen sınavlara girmemek lazım. Nisan sonu, Mayıs başı benim için alerji mevsimdir örneğin. İlaç almazsam (ki antihistaminik ilaçların ÇOĞU feci uyku yapar) 60 dakikada 12 paket kağıt mendili bitiriyorum ben, haberin var mı senin sevgili ÖSYM?

    ÖSYM bence Türkiye'de kendine duyulan güveni sonuna kadar sarsmış, kredisini sonuna kadar kullanmış bir kurumdur. Yıllar önce KPDS'den bir türlü 50 alamamış (6-7 kere girmişti) bir arkadaşım (akademisyen üstelik) bir anda notunu 75'e yükseltmişti. Zaten o an bitmişti benim ÖSYM'ye güvenim. Değil sınıfa, her öğrencinin tepesine kamera koysalar o güven yerine gelmez. O skandallar da bitmez.

    YanıtlaSil
  6. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  7. Ösym katı
    giriş
    önlemlerine
    rağmen kimi
    sınav sonrası
    sorunların çıkması
    tedbirde
    sakatlık
    oluşturuyor.
    Sınav
    merkezine uzak
    yerlerden
    gelenler için
    en temel
    ihtiyaçları
    yanında taşıyamamak
    taşısa da
    problem
    olması bir
    yana sınav için
    2 şeker,2 açıldıkça
    çürük çıkan
    kalem,1 sertçe
    silgiyle sanki
    yokluk
    sıkıntısı 3 saatte çekin
    çekeceğiniz
    kadar anlamı
    veriyor
    bana.Elbette
    sınavlar seçme eleme için bir
    yarış,bu yarışı
    sorular
    üzerinden
    adaylarla
    rekabetten taşırıp sınav
    güvenlik
    tedbirleri
    adına daha
    gergin ve
    heyecanlı ruh haline
    sokarak
    sınavın
    verimini bizler
    için daha da
    düsürüyor.

    YanıtlaSil
  8. ÖSYM'ye sızlanıp duruyoruz ancak burada yazı yazmak dışında birşey yapan var mı? Biraz nete baktım herkes durumu kanıksamış halinden memnun gibi?..Sanki kopya skandalları ev anahtarları, bozuk paralarla yapıldı; herkes biliyor ki bu iş içerden biri olmadığı sürece olmaz...Ama ÖSYM ve destekçileri bizleri resmen aptal yerine koyup utanmasa sınava çıplak gelin diyecekler! Ya arkadaş örneğin büyükşehirde tek başına yaşayan bir öğrenci, tanıdığı akrabası olmasa evinin anahtarını ne yapacak?Güvenmediği bilmediği birine mi vermek zorunda? Sınava girmeyen bir arkadaşını arayıp ona mı teslim etmek zorunda? Başına birşey gelse kime neyse haber verecek? Ey bizi aptal sanan ÖSYM, sınava giren kimsenin başına birşey gelsin istemem ancak bizdeki bu koyunluk olduğu sürece birisinin başına bu saçma yasaklar yüzünden bir şey gelmedikçe bu yasakların değişeceği olmaz ve sen yine yandaşına, cemaatçine el altından soruları vermeye devam edeceksin! Sen yandaşlarına, partililerine her sınavda verdiğin kopyalar günyüzüne çıktığı yetmezmiş gibi suçu bizlere atıp yasakları genişletmekten başka bir şey yapmadın! Sadece yasak koymak yerine o topladığın sınav paralarıyla, sınav girişinde adam akıllı bir yed-i emin sistemi kurup insanların kimlikleri karşılığında sınava alınmayacak eşyalarını teslim etmelerini ve sınav sonrasında da almalarını sağlamak çok mu zor? Herkesi bilmem ama ben senin gibiler tarafından yönetilmeyi hak etmiyorum! Bu saçma uygulamalara karşı birşeyler yapan yapmaya çalışan bir topluluk var ise destek olmak isterim...Saygılarımla

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorum yazan arkadaşlara teşekkür ederim. Açıkçası sürekli yakınıp hiçbir şey yapmama kısmına katılabilirim; ancak blog'a yazıyı yazmadan önce kendi çevremdeki 3-5 kişiyle konuşuyordum sadece. Yani bu durumdan kimse şikayetçi değil mi? Bırakın bireysel şikayetçi olmayı, gerçekten mağdur olmuş olan insanlar da olabilir (yukarıda saydığım hastalık vs. gibi). Sonuçta bu sadece bir sınav! Bizim hayatımızın tümü değil. Bu yazıyı yazarak başkalarından da duymak istedim; ancak pek ilgi görmedi ya da ben duyurmayı beceremedim. Benim burada amacım, bu uygulamadan mağdur ya da şikayetçi olanlarla sesimizi duyurabilmek.

      Ben bugün girdiğimiz ALES'te, bina kapısında farklı bir uygulama gördüm. İnsanların emanete bırakmak istedikleri eşyalarını polis poşetleyip isim karşılığında bir kenara biriktiriyordu. Tamam, bu da belki bir gelişme; çünkü yasaklar ilk konduğunda, kapı girişinde şeffaf poşet dosyanın bile alınmadığını gördüm. Ben emanete de bırakmak istemiyorum. Eskisi gibi çantamla girmek istiyorum. Çantamın içinde benim için sınavda dahi olsa gerekli şeyler olabilir.

      Sil
  9. olabildiğince en adi, kalitesiz peçeteler ne işe yarayacak hiç mi düşünmüyorlar? çok afedersiniz insanın burnu aksa 2 peçeteyi üst üste koyup kullansanız tek kullanımlık hali var.bugün kpds de çok sıkıntı çektim.içimden çok dedim yazıklar olsun diye.peçete,su,tuvalet ihtiyacı gibi insani ihtiyaçlara karşı daha hassas olmalılar. peçeteye kopya yazacak insan kalmadı artık bu devirde..

    YanıtlaSil
  10. Esasen tüm hayat bilgisinin bir kaç saatlik bir sınav ile aynı gün sınanması ters. Tüm bunların yanısıra bahsigeçen tüm bu önlemlere rağmen her sınavda ortaya çıkan skandallar, soruların çalınması vs. türlü şaibelerin ortaya çıkması daha da ters. Güvenilirlik kayboldu ise tamamı ile kaldırılmaları şart bu sınavların. Bilgilerinize.

    YanıtlaSil
  11. Bu arada belirtmek isterim ki ben sınavlara giderken yanıma peçetemi, ağrı kesicimi alıyorum. Ağru kesiciyi göstermiyorum; ama mendil paketimi gösteriyorum. Şimdiye kadar bir sorun yaşamadım.

    Sınavdaki kopya, şifre vs. gibi olaylar ÖSYM'ye güveni sarstı ve ÖSYM bu durumu, algıyı değiştirmek için bir çaba göstermiyor. Gösterdiği tek çaba daha sıkı önlemlerle bizleri zora sokmak.

    YanıtlaSil